KBRSF

Koninklijke Belgische Ruitersport federatie

Met het paard Bond Jamesbond de Hay wist de Belgische ruiter de overwinning te behalen in de Wereldbeker.

Deel dit artikel met vrienden

Gregory Wathelet stormde gisteren met Bond Jamesbond de Hay naar de overwinning in de derde etappe van de Longines FEI Jumping World Cup™ 2023/2024 Western European League in Lyon, Frankrijk.

Alle ogen waren gericht op Julien Epaillard en zijn 10-jarige merrie Dubai du Cedre, na hun overwinning in de felbevochten Longines Grand Prix van vrijdag. Maar ze moesten toegeven aan de machtige tred van Wathelet's hengst, die met een adembenemende run de overwinning wegkaapte en België de allereerste overwinning in de geschiedenis van de wereldbekerproef bezorgde op de razend populaire Franse wedstrijd.

Van een startveld van 40 combinaties, met zes van de top 10-ruiters in de wereld, plaatsten er in totaal 14 combinaties zich voor de barrage en het was de leidende U-25 ruiter, Groot-Brittannië's Harry Charles, die het tempo bepaalde toen hij foutloos was met Romeo 88 in 35,34 seconden over het zeven hindernissen tellende barrageparcours. Pieter Devos volgde met een geweldige ronde van de jonge merrie Jarina J in 36,76 seconden, maar regerend Olympisch kampioen Ben Maher schaafde bijna een seconde van Charles' tijd af en ging met Dallas Vegas Batilly, in 34,59 seconden tijdelijk aan de leiding.

En toen ging Wathelet van start. Bond Jamesbond de Hay kwam net iets sneller over de finish in 32,93 onder het genot van de toeschouwers die het uitschreeuwden van plezier. Toen de laatste twee Fransen een fout maakten, was Wathelet's overwinning veiliggesteld.

Ervaring

"Mijn paard heeft niet veel ervaring met barrageparcoursen, maar ik had het gevoel dat ik vandaag iets had om mee te spelen, door er een pas tussen (hindernis) 1 en 2 uit te halen en ook op de laatste hindernis. Uiteindelijk lukte het en ik ben heel blij en trots op hem!"

"Ik leer hem steeds beter kennen en hij toont zoveel vermogen en kwaliteit op de hindernissen. Ik had niet gedacht dat hij zo beweeglijk was toen ik hem begon te rijden, dus ik ben heel blij met hoe hij zich ontwikkelt", voegde de tweevoudig Olympiër toe, die brons won op de Spelen van Tokyo 2020.Ondertussen bevestigde de winnaar van vandaag, Wathelet, dat Londen (GBR) in december zijn volgende stop wordt in de Western European League. "Ik heb daar eerder geen plek kunnen bemachtigen, dus ik ga naar Londen en daarna naar Mechelen (BEL).

"Ik hoop zoveel mogelijk punten te halen voor het einde van het jaar. Ik heb twee of drie paarden die de wereldbeker kunnen springen, dus het doel is duidelijk om te proberen me te kwalificeren voor de finale."En hij erkende de bijdrage van de toeschouwers in Lyon die altijd voor een ongelooflijke buzz zorgen, ongeacht wie er wint.

"Het publiek in Lyon is geweldig en ze zorgen voor een fantastische sfeer! We doen onze sport voor dit soort momenten!", zei hij.

Recente artikels

Dagen tot de Olympische spelen
De Olymische spelen zijn gestart!
Sluiten