KBRSF

Koninklijke Belgische Ruitersport federatie

Share this article with friends

De Belgische dressuursport bruist de laatste tijd van energie en de aanwezigheid van Flore de Winne en Larissa Pauluis op de startlijst voor de komende FEI Dressage World Cup™ Final 2024 in Riyadh (KSA) heeft die energie nog een extra boost gegeven.

Tijdens het FEI Europees Kampioenschap 2023 in Riesenbeck, Duitsland afgelopen september, veroverde België een van de drie plaatsen voor teams die nog niet gekwalificeerd waren voor de Olympische Spelen van Parijs 2024. Het was een enorm moment, want het was de eerste keer in 100 jaar dat België zich rechtstreeks kwalificeerde in plaats van gebruik te moeten maken van de samengestelde teamroute, die gebaseerd is op klassementen.

Zowel de Winne als Pauluis maakten deel uit van het team dat niet alleen de kwalificatieplaats veroverde, maar dat ook nog eens in stijl deed. Ze veroverden de tweede van de drie beschikbare plaatsen dankzij sprankelende persoonlijke prestaties van Pauluis en haar 14-jarige ruin Flambeau en van Charlotte Defalque en Boticelli.

De Winne, die op 5 april haar 29e verjaardag vierde, was het groentje van het team. Zij is pas bezig aan haar tweede seizoen op Grand Prix niveau en ook zij scoorde sterk met de zwarte hengst Flynn FRH die toen pas negen jaar oud was.

Blikvangers

Het duo was een echte blikvanger en ontwikkelde hun partnerschap verder tijdens de FEI Dressage World Cup™ 2023/2024 Western European League series.

Ze eindigden zesde in Londen (GBR) in december met een kür van 77,020 en produceerden daarna de eerste van twee opeenvolgende 80% scores om derde te worden met 80,330 in Mechelen (BEL).

In Amsterdam (NED) in januari zetten ze 80.315 op het bord voor de zesde plaats, en hoewel ze vorige maand tijdens de laatste etappe van de serie in ‘s-Hertogenbosch (NED) helemaal naar de 15e en laatste plaats zakten, is het duidelijk dat dit een combinatie vol toekomstig potentieel is.

De Winne eindigde op de gedeelde tiende plaats in de kwalificatiereeks voor de Western European League.

Meer kilometers

De Belgische kampioene, de 44-jarige Larissa Pauluis, heeft aanzienlijk meer ervaring en nam met de 14-jarige KWPN-ruin Flambeau deel aan de Olympische Spelen van Tokio in 2021.

Ze startten in vijf van de elf etappes van de Western European League dit seizoen en werden in november achtste in Lyon (FRA) en elfde in Stuttgart (GER). Aan het einde van het jaar eindigden ze nog eens achtste in Mechelen en in hun laatste twee wedstrijden, in Neumünster (GER) in februari en ‘s-Hertogenbosch (NED) in maart, behaalden ze respectievelijk de zesde en negende plaats.

Pauluis heeft er echter voor gekozen om de 12-jarige voshengst First-Step Valentin mee te nemen naar Riyadh. Tijdens haar superdrukke Western European League-campagne reed ze hem ook twee keer, met een achtste plaats in Madrid (ESP) in november en een veertiende plaats in Basel (SUI) in januari, waarmee ze uiteindelijk gedeeld veertiende eindigde op het WEL-klassement.

Eerste keer

Het zal de eerste keer zijn dat België vertegenwoordigd wordt door twee atleten tijdens de FEI Dressage World Cup™ Final 2024 die van start gaat op 17 april, en beiden kijken erg uit naar de uitdaging.

“Ik ben echt blij en het is een eer om naar mijn eerste wereldbekerfinale te gaan!”, zei Pauluis gisteren. Ze is erg trots op hoe goed het paard dat ze al heeft sinds hij iets ouder dan twee jaar was, is uitgegroeid tot het topniveau van de sport.

“Valentin is echt een fijn paard. Als vijfjarige werd hij in 2017 kampioen van Frankrijk. In België reed hij zes wedstrijden waarvan hij er zes won en hij kwalificeerde zich voor het WK waar hij als achtste eindigde en hij werd kampioen van Frankrijk bij de zesjarigen. In 2019 was hij vice-kampioen van Frankrijk voor zevenjarigen en was hij twee keer top-10 op het WK in Ermelo op vijf- en zevenjarige leeftijd”, aldus de amazone die het paard al sinds zijn tweede jaar onder haar hoede heeft en hem inderdaad heel goed kent.

Kans

Volgens Flore de Winne is naar de finale in Riyadh gaan “een kans is die je niet mag missen!”.

Ze erkende dat zijzelf, Pauluis en Defalque op dit moment furore maken in de sport en de Belgische vlag hoog houden, “en we hopen uitzonderlijk te blijven en te genieten van het moment! We hebben het geluk om heel betrouwbare paarden en mensen om ons heen te hebben, en dit is nu al een heel speciaal jaar voor ons – en het kan alleen maar beter worden!”, voegde ze eraan toe.

Ze beschreef Flynn als haar “once in a lifetime horse”. Hij reist samen met Pauluis’ hengst Valentin onder het toeziend oog van haar vader die bij hen wil zijn tot aan de finale.

“Ik heb nooit Grand Prix gereden totdat ik hem kreeg toen hij zes jaar oud was, en hij is naar Grand Prix-niveau gegaan met een dummy op zijn rug – ik!”, zei ze gisteren lachend. “Wat hij heeft gedaan, is zo bijzonder en hij blijft alles geven, ook al ben ik niet de meest ervaren ruiter”.

Zij en Flynn sluiten zich aan bij een sprankelende line-up tijdens de finale van 2024 in Riyad, alles wat je moet weten over de FEI Dressage World Cup™ Final 2024 vind je hier.

Bron: FEI – Louise Parkes

Recent articles

Days until the Olympic Games
De Olymische spelen zijn gestart!
Sluiten