KBRSF

Koninklijke Belgische Ruitersport federatie

In Polen was de ploeg van Peter Weinberg de beste tijdens de landenwedstrijd.

Share this article with friends

Peter Weinberg werd overgoten met champagne toen Team België vandaag aan het langste eind trok in de tweede etappe van de Longines FEI Jumping Nations Cup™ Europe Division 1 2023 series in Sopot, Polen.

De Chef d’Equipe, die ons land vorig jaar naar de overwinning leidde tijdens de finale in Barcelona (ESP), waar België ook een kwalificatieplaats voor de Olympische Spelen van Parijs 2024 bemachtigde, zei dat zijn hele team goed met de druk omging op een middag waarop het onmogelijk was om de uitkomst tot het einde te voorspellen.

“Ik was vandaag het meest nerveus van allemaal – ze hielden hun zenuwen in bedwang en produceerden de ene briljante ronde na de andere en zo wonnen we!”

Peter Weinberg (Chef d’Equipe, Team België)

Na de dubbele foutloze rondes  van zowel Koen Vereecke met Lector vd Bisschop als  amazone Gudrun Patteet met Sea Coast Enjoy Z zorgden Niels Bruynseels met Matador en  Wilm Vermeir met Crescendo MB Z voor een eindscore van acht fouten.

Het was echter een nipte overwinning, met de leiders uit Argentinië in de eerste ronde op een nipte tweede plaats met negen fouten voor Duitsland en Zwitserland op de derde en vierde plaats met elk 12 fouten en alleen gescheiden door tijd.

Sensationeel

Na een sensationele eerste ronde voerden de  Argentijnen het klassement aan met een nulscore, België, Zwitserland en Ierland lagen halverwege op een gedeelde tweede plaats met elk vier fouten, terwijl Duitsland – dat hoopte op hun derde opeenvolgende overwinning in Sopot – er al acht op het bord had staan.

De voorsprong van Argentinië begon echter in gevaar te komen toen Albarracin zijn afstand tot de dubbel op hindernis vijf miste, waardoor hij in het tweede element van de oxer belandde en een tuimeling maakte voor eliminatie.

“Toen je bij de laatste lijn kwam, begon je aan de tijd te denken, de white gate vertical (hindernis 10 van 12) was delicaat en daar moest je voorzichtig zijn, en dan was er nog een driedubbele combinatie met een plank die eruit komt, wat niet gemakkelijk is, en ik denk dat er ook een paar fouten waren op de laatste hindernis (oxer). Het moeilijkste deel van de drieproef was het uitkomen over de plank, het was heel gemakkelijk om daar een fout te maken”, zei Gudrun Patteet na afloop.

Koen Vereecke, winnaar van de Longines Grand Prix van vrijdag met hetzelfde paard, Lector, zette België mooi op voorsprong met zijn foutloze tweede ronde, maar acht punten van Niels Bruynseels zorgden ervoor dat de druk er nog steeds vol op stond.

Patteet’s tweede foutloze rit legde alle druk op de voorlaatste Argentijnse combinatie en toen Ossa’s paard zowel de plank op hindernis 10 als het eerste element van de daaropvolgende driedubbele combinatie liet vallen en er ook nog een tijdfout aan toevoegde, moesten die negen fouten geteld worden. Dus nu was het aan de Zwitserse Fuchs om alle palen op hun plaats te laten en de druk terug te leggen op de Belgische schouders.

En het leek erop dat de Europees kampioen van 2019 en Longines FEI Jumping World Cup™ kampioen van 2022 op het punt stond om dat voor elkaar te krijgen, totdat hij geen ruimte meer had bij het laatste element van de drievoudige combinatie en vier fouten maakte, waardoor de Zwitserse eindstand op 12 kwam.

Dus toen Wilm Vermeir zijn score op 4 punten kon houden, was de Belgische overwinning al verzekerd.

Ambities

Voor de winnaars van vandaag draaide het allemaal om de Europa Divisie 1 series van de Longines FEI Jumping Nations Cup™ 2023. De teams die op punten jaagden waren België, Duitsland, Ierland, Italië en Zwitserland en door de overwinning staat België nu derde op de ranglijst – achter Duitsland en Zwitserland – in aanloop naar de derde ronde in Rotterdam, Nederland aanstaande vrijdag, waar ze ook voor hebben gekozen om deel te nemen. De serie bestaat in totaal uit zes onderdelen en gaat verder naar Falsterbo (SWE) en Hickstead (GBR) in juli en Dublin (IRL) voor de laatste kwalificatiewedstrijd in augustus.

De Longines FEI Jumping Nations Cup™ Final 2023 vindt plaats in Barcelona (ESP) van 28 september tot 1 oktober.

Mentaal sterk

Op de vraag hoe haar team erin slaagde om vandaag te winnen, zei Gudrun Patteet uit België dat het kwam doordat het team bestond uit vier mentaal erg sterke ruiters.

Ze was blij met de prestaties van haar mooie negenjarige hengst Sea Coast Enjoy Z (Emerald/Parco). “Hij heeft één Nations Cup gereden in de tweede divisie in Gorla Minore (ITA) waar hij ook dubbel foutloos was en dit is pas zijn tweede Nations Cup en de tweede keer dat hij 1.60m sprong. Ik heb altijd in hem geloofd en nu bevestigt hij mijn verwachtingen!”, zei ze over het paard dat ze als vierjarige kocht en dat ze langzaam heeft opgebouwd naar het hoogste niveau.

“Peter gelooft echt in dit paard, hij zegt dat hij een kampioenschapspaard is, maar hij is natuurlijk nog erg jong. Dus we gaan proberen om hem meer ervaring te geven zodat hij in de toekomst belangrijk is voor het Belgische team. Hij gaat misschien naar Falsterbo en Dublin maar we moeten eerst afwachten wat onze chef zegt  ….”, voegde ze eraan toe.

Results

Tussenstand Division 1

Recent articles

Days until the Olympic Games
De Olymische spelen zijn gestart!
Sluiten