KBRSF

Koninklijke Belgische Ruitersport federatie

In 2024 zal er nieuwe Chef d’équipe zijn voor jumpingjeugd. Filip Lacus zal de plaats innemen van Jean-Jacques Mathijs en Rik Deraedt.

Share this article with friends

De Topsportcel Jeugd Jumping van KBRSF, LEWB en Paardensport Vlaanderen heeft beslist om vanaf 2024 over te stappen op een nieuw format voor de begeleiding van de Jumping jeugd, waarbij één Chef d'équipe zal instaan voor de begeleiding van zowel het Pony, Children, Junior en Young Riders team.

Filip Lacus, die zelf zowel in internationale jeugdteams als in senior teams meereed, en kan putten uit jarenlange ervaring als ruiter en nadien als trainer tijdens Nations Cups en Kampioenschappen, werd hiervoor door de Topsportcel Jeugd Jumping aangesteld.

Wendy Laeremans, lid van deze Topsportcel en tevens sportdirectrice van KBRSF licht deze verandering even toe: "Een ding is duidelijk: Filip zal 'grote schoenen moeten opvullen', want hij vervangt Jean-Jacques Mathijs en Rik Deraedt, die jarenlang succesvol waren met hun jeugdteams, en steevast medailles mee naar huis brachten van landenwedstrijden en Kampioenschappen."

Filip zelf is 48 en werd als zoon van een manegehouder uit Hoeilaart, bijna te paard geboren. Hij startte zijn internationale ruitercarriere bij de pony's. Bij de Young Riders stond hij ooit op het podium van het BK in Kapellen. Hij leerde zijn vaardigheden tijdens zijn opleiding in de paardenhumaniora te Bilzen, liep stage bij ondermeer Stanny Van Paesschen en werkte samen met Philippe Le Jeune.

Sinds de leeftijd van 24 jaar runt hij zijn eigen stal, en tot op de dag van vandaag verhandelt hij paarden en leidt hij jonge paarden op in deze stal.

"Ik heb niet lang moeten nadenken toen de Topsportcel me deze samenwerking voorstelde.  Ik ben altijd bezeten geweest door de paardensport, en ben altijd bezig met het vraagstuk hoe we de sport nog kunnen laten evolueren, hoe we nog beter kunnen worden. Van jongs af aan was ik gefascineerd door de job van de Chef d'équipe. Jean-Paul Musette, die in onze straat woonde, was Chef d'équipe van de Senior ploeg, en ik vond het altijd jammer dat mijn papa dat niet was, toen ik klein was.

De ambitie die ik heb voor de jeugd is heel simpel: 'gewoon nog veel beter worden!’

Chef d'équipe zijn van de jeugdploegen, is in mijn ogen een constante zoektocht, er moeten doorlopend nieuwe combinaties opgebouwd worden, die ervaring moeten kunnen opdoen voor een positieve evolutie. Maar tegelijkertijd moeten we met de allerbeste combinaties naar de kampioenschappen kunnen vertrekken.

De laatste jaren is er al heel veel geëvolueerd in de jeugdsport. De meeste ruiters hebben eigen en zeer bekwame trainers mee op wedstrijd. Maar ook de basis mag niet vergeten worden. Het dressuurmatig in orde zijn, is een van de sleutels om te slagen. Want de sport gaat vooruit, wordt steeds technischer, kwaliteit komt bovendrijven en als je mee vooruit wilt, tellen de details ook meer en meer!

 Een van mijn leuzen is: “Er is een weg die je moet volgen om prestaties waar te maken.”

Teamspirit speelt daarbij natuurlijk ook een grote rol. Naar een Europees Kampioenschap moet je gaan met een gemeenschappelijk doel, anders lukt het niet. En begrip moet er zijn bij alle partijen, ook voor de Chef d'équipe (lacht).”

Wij wensen Filip veel succes met deze grote, nieuwe uitdaging, en we willen Jean-Jacques Mathijs en Rik Deraedt bedanken voor de ontelbare succesvolle en mooie momenten die ze ons bezorgden met hun teams. Tijdens het komende Equigala, op 15 januari 2024, zullen Rik en Jean-Jacques dan ook op gepaste wijze gehuldigd worden.

Recent articles

Days until the Olympic Games
De Olymische spelen zijn gestart!
Sluiten