KBRSF

Koninklijke Belgische Ruitersport federatie

Prachtige wereldbekerresultaten voor de Belgen in de Dressuur en Jumping, Olympische merrie Claire Z neemt in Mechelen afscheid van de sport.

Share this article with friends

Wathelet Gregory, BEL, Bond Jamesbond de Hay
Vlaanderens Kerstjumping
Memorial Eric Wauters – Mechelen 2023
© Hippo Foto Media – Sharon Vandeput
30/12/2023

Tijdens een aartsmoeilijk basisparcours moest het publiek tot de 14de deelnemer wachten, tot Hans-Dieter Dreher eindelijk een foutloze ronde reed. Na hem slaagden slechts vijf ruiters, waaronder 3 Belgen erin om foutloos te blijven. Uiteindelijk reed Christian Ahlmann uit Duitsland Mandato van de met een razendsnelle nulronde naar de overwinning. De huidige nummer 1 en wereldkampioen Henrik von Eckermann uit Zweden wist zijn tijd net niet te kloppen en eindigde als tweede. Gregory Wathelet reed eveneens knap foutloos en eindigde als derde met Bond Jamesbond de Hay (Diamant de Semilly x Kannan). Alle andere barragisten tikten een balk uit te lepels. Pieter Devos viel met Mom’s Toupie de la Roque (Kannan x Nabab de Reve) net buiten de top vier. Nicola Philippaerts (Moya vd Bisschop) op de zesde plaats.

Grégory Wathelet: “Jumping Mechelen is voor ons een heel bijzonder event. Het publiek is geweldig. Ik  ben misschien vandaag wel de beste Belg. Maar hier wil ik eigenlijk winnen. Ik ben wel erg gelukkig met de prestatie van Bond Jamesbond De Hay. Hij is enorm verbeterd de voorbije maanden. Hij heeft me erg verrast. Ik ben heel benieuwd naar wat 2024 voor hem gaat brengen.”

De Wereldbeker Dressuur

Eerder op de week zorgde dressuuramazone Flore De Winne, die samen met Flynn FRH (van Tannenhof’s Fahrenheit x Sir Oldenburg) haar debuut op Jumping Mechelen afrondde met een totaalscore van 80.200%, voor een knappe bronzen medaille. Een prestatie die het publiek volledig uit zijn dak ging gaan. Absolute stilte en gespannen gezichten tijdens de proef, losgeslagen gejuich na de laatste pas: in Flore hebben de Belgische dressuurfans duidelijk een nieuwe publieksfavoriet gevonden. Het was immers al sinds 2017 geleden dat een Belg hier zo’n mooi resultaat neerzette.

Flore: “Het is ongelooflijk. Niemand had dit ooit kunnen denken. Wat ik nu meemaak is de droom van elk meisje, en dus ook de mijne. Flynn en ik zijn allebei nog groen.

Het was Flore’s eerste ervaring met Jumping Mechelen, en dat maakte indruk.

Flore: “Incredible! Je rijdt binnen en je ziet zoveel mensen. Londen was al huge. Maar dit was zelfs nog indrukwekkender. Je draaft door die donkere tunnel de piste binnen en elk haartje op je lichaam gaat rechtstaan. Ik vreesde dat dit Flynn wat van de wijs zou brengen. In Londen keek hij er wel even van op. Maar nu vond hij het alleen maar leuk en ging hij volop shinen. Het was ongelooflijk om hier te rijden. Ik kan niet wachten om dat nog eens te doen.”

De Winne Flore, BEL, Flynn FRH
Vlaanderens Kerstjumping
Memorial Eric Wauters – Mechelen 2023
© Hippo Foto Media – Dirk Caremans
29/12/2023

Knappe kuur van Charlotte Defalque

Ook de Belgische Charlotte Defalque (Botticelli), die op een respectabele zesde plaats eindigde, verdient een eervolle vermelding. Charlotte: “Yes, ik ben supertevreden. Voor ons was het onze tweede passage in Mechelen. Ook wij behaalden hier onze beste score ooit. Wat een resultaat om het jaar te beëindigen.”

Trotse chef d’équipe

De Belgische chef d’équipe Jeroen Van Lent uitte zich bijzonder trots op de persconferentie na afloop van deze wedstrijd. Jeroen: “We zitten hier aan tafel met 2 jonge Belgen die een knaller van een prestatie geleverd hebben. Ze tonen dat ons land echt aan het groeien is in de dressuur en we ons aan mooie momenten mogen verwachten in de toekomst.”

Een tijd van komen en een tijd van gaan…

Pieter Devos’ succesvolle Olympische merrie Claire Z zal op 15-jarige leeftijd stoppen met de springsport. Tijdens een ceremonie in Jumping Mechelen ging Devos’ “lieveling” officieel met pensioen.

“Dit paard betekent alles voor me,” zei Pieter, “ze heeft me zoveel geleerd, de grootste lessen in leven en rijkunst, en ze heeft een kinderdroom doen uitkomen met een Olympische medaille in Tokio. Ik heb zoveel aan haar te danken, naast de sportieve triomfen.”

Afscheid Claire Z, Devos Pieter, BEL
Vlaanderens Kerstjumping
Memorial Eric Wauters – Mechelen 2023
© Hippo Foto Media – Dirk Caremans
29/12/2023

Met vele CSI5* Grand Prix overwinningen en podiumplaatsen op haar naam, Nations Cup triomfen, goud op de Europese kampioenschappen en natuurlijk een Olympische medaille in Tokio – is Claire Z ongetwijfeld een van Devos’, en België’s, meest succesvolle en consistente paarden geweest.

“Hoewel dit natuurlijk de beste beslissing is voor Claire, is het triest voor onze sport, vooral omdat Claire zo succesvol is voor België. Met het oog op de Olympische Spelen in Parijs had ik haar graag nog een keer meegenomen, maar ze heeft mij en ons land zoveel gegeven door de jaren heen dat ze ons niets verschuldigd is en ik zal het geluk en het welzijn van mijn paarden altijd op de eerste plaats zetten. Ze verdient het allerbeste.”

Bron: Persberichten Jumping Mechelen

Recent articles

Days until the Olympic Games
De Olymische spelen zijn gestart!
Sluiten