KBRSF

Koninklijke Belgische Ruitersport federatie

Share this article with friends


Door Louise Parkes/FEI


Met nog iets meer dan twee weken te gaan, hebben de spanning en opwinding hun kookpunt bereikt in de aanloop naar de langverwachte Olympische Spelen van Parijs 2024, die officieel van start gaan met de openingsceremonie op vrijdagavond 26 juli.

Alles aan deze Spelen is voorbestemd om spectaculair te zijn, inclusief de verzameling iconische wedstrijdlocaties. En voor de allereerste keer zal de openingsceremonie niet in een stadion plaatsvinden, maar op de rivier de Seine. Het wordt een unieke ervaring.

Drie jaar geleden kende de aanloop naar de Spelen van Tokyo 2020 uitdagingen zoals de COVID-19 pandemie, maar de statistieken voor de paardensport in Tokyo waren indrukwekkender dan ooit, met een recordaantal landen die teams en individuele deelnemers op de been brachten in de drie disciplines Dressuur, Eventing en Springen.

De inschrijvingen (FEI Definite Entries) onthullen dat de vlaggen van 49 landen hoog zullen wapperen tijdens 11 dagen spectaculaire sport. In totaal staan er 200 combinaties van atleet en paard op de lijst, samen met nog eens 51 reserve atleten.

Het driekoppige teamformaat dat in Tokio werd geïntroduceerd, heeft de wedstrijddynamiek zeker veranderd. Niet alleen is de druk groter omdat elke individuele prestatie zo belangrijk is, maar het heeft ook de deur geopend voor meer landen om deel te nemen.

In Parijs zullen in totaal 35 landen deelnemen aan Jumping, waarvan 20 met teams en 15 met individuele deelnemers. In Eventing worden in totaal 27 landen vertegenwoordigd door 16 teams en individuele deelnemers uit nog eens 11 landen, en in Dressuur nemen 30 landen deel, waarvan 15 teams en nog eens 15 individuele deelnemers.

Locatie

Wat de locatie betreft, heeft de paardensport misschien wel de meest sensationele van alle 32 Olympische sporten, aangezien het Château de Versailles, een universeel erkend symbool van Frankrijk, de meest adembenemende achtergrond zal vormen.

Achter de tuinen ligt 800 hectare park dat wordt doorkruist door rechte paden die bossen en velden afbakenen. Sommige stukken land gingen verloren tijdens de Revolutie en de 19e eeuw, maar de omtrek behield zijn oorspronkelijke contouren en de grootste waterpartij, het Grand Canal ontworpen door André Le Nôtre dat 1670 meter oost-west loopt en zich uitstrekt zover het oog reikt, zal een belangrijk onderdeel zijn op de Eventing cross-country dag wanneer paarden en ruiters over pontons galopperen om van de ene naar de andere kant te komen.

Het duurde 11 jaar om het kanaal te voltooien, van 1668 tot 1679. Tijdens het bewind van koning Lodewijk XIV verbleef zijn vloot er vaak en in de wintermaanden werd het bevroren oppervlak gebruikt om te schaatsen en sleeën.

Het park is normaal gesproken het hele jaar door gratis toegankelijk voor het publiek, maar tijdens de Spelen is de toegang beperkt.

Paardensport in de Olympische Beweging

Paardensport maakt sinds 1912 deel uit van de Olympische Spelen.

Team- en individuele medailles worden uitgereikt in drie disciplines – Dressuur, Eventing en Springen.

Voor de ruiterevenementen op de Olympische Spelen van Parijs 2024 geldt een indeling met drie teams per team.

Ian Millar uit Canada is recordhouder – 10 – voor de meeste Olympische optredens van een atleet in een sport. Hij nam voor het eerst deel aan de Olympische Spelen van München in 1972 en zijn laatste Olympische deelname was in Londen 2012 op 65-jarige leeftijd. Hij won teamzilver op de Spelen van Peking in 2008. Hij zal Chef d’Equipe zijn voor het Canadese springteam in Parijs met zijn dochter Amy Millar, die ook deelnam aan de Olympische Spelen van Rio 2016.

Op de uitgestelde Olympische Spelen van Tokyo 2020 drie jaar geleden won Zweden het teamgoud bij het springen, terwijl Ben Maher en Explosion uit Groot-Brittannië de individuele titel opeisten.

In Dressuur won Duitsland de teamtitel voor een ongelooflijke 14e keer en teamlid Jessica von Bredow-Werndl en Dalera eisten de hoogste trede van het individuele podium op.

En in Eventing werden Julia Krajewski en Amande de B’Neville individueel kampioen, terwijl Groot-Brittannië voor de vierde keer teamgoud pakte.

Een eeuw geleden…

Toen Parijs de Spelen voor het laatst organiseerde in 1924 was de belangrijkste ruiterlocatie het Olympisch Stadion van Colombes dat 22 km van Versailles ligt, terwijl Eventing Endurance werd gehouden op de renbaan van Auteuil en in het Bois de Boulogne.

In totaal stuurden 17 landen paarden en ruiters, en vijf landen – België, Tsjechoslowakije, Frankrijk, Zweden en Zwitserland – stuurden volledige teams in alle drie de disciplines.

In totaal namen 43 ruiters uit 11 landen deel aan Jumping en de individuele winnaar was Lt Alphonse Gemuseus uit Zwitserland op de achtjarige Iers gefokte merrie Lucette, die in 1922 voor 48 pond werd gekocht als remonte voor het leger. Zweden’s Lt Ake Thelning (Loke), Lt Axel Stahle (Cecil), Capt J Age Lundström (Anvers) en Capt Georg von Braun (Diana) claimden de Teamspringtitel.

De individuele dressuurtitel van 1924 ging naar de 56-jarige gepensioneerde Zweedse generaal Ernst von Linder met de Trakehner Piccolomini. Zijn landgenoten Bertil Sandström (Sabel), Capt Wilhelm von Essen (Zobel) en Lt Viktor Ankarcrona (Corona) eindigden respectievelijk als tweede, vierde en vijfde en Zweden zou overweldigend teamgoud hebben gewonnen als dat in die tijd mogelijk was geweest. De dressuurteamcompetitie werd echter pas in 1928 geïntroduceerd. De vijf juryleden en hun assistenten zaten allemaal bij elkaar aan een lange tafel in 1924.

In Eventing werd een format geïntroduceerd dat nog vele jaren zou blijven bestaan uit Dressuur, ”Roads and Tracks’, Steeplechase, Cross-Country en Springen. Team en individueel goud gingen naar Nederland, met Lt Adolph DC van der Voort van Zijp (Silver Piece) die de individuele titel pakte en samen met Lt Charles Pahud de Mortanges (Johnny Walker), Lt Gerard P de Kruijff (Addio) en Lt Anton T Colenbrander (King of Hearts) het podium van het team beklom.

Parijs 2024 ruiterstatistieken:

Springen: 35 landen, 20 teams, 75 paard/atleet combinaties
Eventing: 27 landen, 16 teams, 65 combinaties van paarden en atleten
Dressage: 30 landen, 15 teams, 60 paard/atleet combinaties

De sportdeelnames voor Parijs 2024 (FEI Definite Entries) omvatten ook extra reservepaarden en ruiters.

De 49 NOC’s die vertegenwoordigd zijn in de paardensport op de Olympische Spelen van Parijs 2024 zijn:

Argentinië, Oostenrijk, Australië, België, Brazilië, Canada, China, Chili, Colombia, Tsjechië, Denemarken, Dominicaanse Republiek, Ecuador, Egypte, Estland, Finland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Griekenland, Hongarije, India, Ierland, Israël, Italië, Japan, Koninkrijk Saoedi-Arabië, Republiek Korea, Letland, Litouwen, Luxemburg, Mexico, Moldavië, Marokko, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Polen, Portugal, Singapore, Zuid-Afrika, Spanje, Zwitserland, Zweden, Syrië, Thailand, Verenigde Arabische Emiraten, Verenigde Staten van Amerika en Venezuela.

Volledige lijsten HIER

Recent articles

Days until the Olympic Games
De Olymische spelen zijn gestart!
Sluiten